Jonge mannen en zelfmoord

Door Harm_H op donderdag 8 november 2018 21:30 - Reacties (28)
Categorie: Motivatie, Views: 5.638

Disclaimer: Dit is mijn persoonlijke mening. Ik ben geen hulpverlener en geef geen medisch advies. Zit je met zelfmoordgedachten? Chat alsjeblieft met de mensen van 113.nl

Edit: naar aanleiding van de reacties
In de oorspronkelijke blog staan allerlei externe factoren. Belangrijk(er) is ook om intern te kijken.
Hoe kan je geholpen worden om:
• Minder eenzaam te zijn?
• Een realistischer beeld van de werkelijkheid te krijgen?
• De stroom aan prikkels te verminderen?
• Weerbaarder te worden in grenzen aangeven?
• De illusie van uitzichtloosheid te doorbreken?

Meer over deze verdiepingsvragen binnenkort. Hieronder de oorspronkelijke blog


Eerlijk gezegd twijfelde ik sterk om deze blog überhaupt te plaatsen. Iets met "Most people can't handle the truth", "dit ligt te gevoelig", tot "ik ga zwaar beledigd worden" en de ban hamer. Of erger nog, ik versimpel de problematiek en doe de slachtoffers geen eer aan (dit laatste zou kunnen, hoor graag waarom).

Dit is mijn ongezouten visie hierop - laten we deze verontrustende trend omkeren.

Grafiek 2017

Zelfmoord zit in de lift. Het is niet iets wat alleen voorkomt bij beroemdheden als Avicii, Robin Williams en Aaron Swartz. De cijfers: vorig jaar ontnamen in Nederland totaal 1917 mensen zichzelf van het leven. Dat zijn er 5 per dag. Tweederde mannen1. Doodsoorzaak #2 onder jongeren van onder de 30 - meer dan bijvoorbeeld kanker en verkeer. Mensen vragen zich af waarom jonge mensen meer zelfmoord plegen. Zelfs de politiek en media weten het niet.

Schulden
Een inkopper. Er is een democratische (= recht van de massa) trend om jongeren in de schulden te krijgen. Binnen enkele jaren hebben we: geen basisbeurs, verhoogde rente en binnenkort een BKR registratie. Ik heb medelijden met studenten, want ik zie hoe jonge mensen zich voor basale zaken te zwaar in de schulden moeten steken. Een studie? Duur. Een huis? Onbetaalbaar.

Advies: vraag 3500 bruto startsalaris na je studie, of als mbo vakman 40 euro per uur


Arbeid
Goed, 'een baan voor het leven' is niet meer realistisch, maar je hebt in je studie het beste beentje voor gezet. Dan kom je bij het volgende opstakel, werk:
Gevuld met teveel zeikende oude lui (oh oh). Waarbij elke vorm van verandering meer barrières creëert dan de noordzee duinen heeft. Geloof je me niet? Test het zelf!
Stel iets voor en het antwoord is "nee, tenzij..." (bij een oud iemand), of "ja, tenzij..." (bij een jong iemand).

Advies: ga voor je mentale gezondheid werken bij een jong bedrijf


Respect
De meeste jonge mannen zijn niet vies van hard werken. Sterker nog, ze doen het graag als ze er voor worden gewaardeerd. In onze cultuur worden opofferingen niet meer gewaardeerd. Alles wat een man doet wordt van hem verwacht en wat een vrouw doet is bijzonder. De participerende zesjescultuur: "als je meedoet ben je al een winnaar" en "je best doen is goed genoeg". Zo werken veel mannen niet - die willen ergens voor strijden en beloond worden.

Succesvol zijn wordt aanschouwd met jaloezie, afgeschilderd als geluk of toebedeeld aan externe factoren zoals je omgeving en privileges. Mensen hebben erkenning nodig als zuurstof. Als je deze zuurstof lang genoeg ontneemt - of erger: je geeft ze het idee dat ze het niet verdienen - dan stikken ze. Een man zelf is namelijk al tevreden met weinig, en toch ploeteren ze door.. voor wie? En wat krijgen ze terug?

Advies: waardeer je mede-man iets meer


Feminisme
Mannen voelen zich (en zijn?) derderangs burgers, na vrouwen en kinderen. Mannen waren altijd al 'disposable' - en tegenwoordig - zonder erkenning. Na je huwelijk kan je elke dag wakker worden naast een vrouw die elk moment kan besluiten je leven kapot te maken - om je kinderen, huis en geld af te nemen. De helft van alle zelfmoorden zijn dan ook gescheiden personen.

Een cultuur waar emotionele labiliteit verheerlijkt wordt, 70%2 van de scheidingen geïnitieerd wordt door vrouwen en er steeds meer gebroken kinderen wonen bij alleenstaande moeders3 die denken dat ze beter af zijn zonder de vader ("you go girl!").

Advies: maak scheiden weer een schande


Toekomst
Een echte man die slaat zich erdoorheen en trekt zich niets van bovenstaande aan! Voor een mooie toekomst zet je de schouders eronder! Helaas is die niet rooskleurig, eerder een tint van grijs tot pikzwart. Klimaatverandering gaat deze verzuipen. Het voelt als werken aan Atlantis voordat deze zinkt.
Niet meer vliegen? "Vlieg op!"
Maximaal 1 dag per week vlees eten? "Ga zelf gras eten!"
Deze generatie gaat de gevolgen meemaken. Al 30 jaar doet men hypocriet alsof ze om de toekomst geven. Onder de streep gebeurt er veel te weinig. Toegegeven, beginnen bij jezelf is hard werken en zet letterlijk weinig zoden aan de dijk, tegelijkertijd blijft gezamenlijke actie uit. Daarom geen medelijden maar actie a.u.b.!

Advies: politiek - ga eens serieus CO2 beprijzen met €150 per ton4 op het eindproduct5 - dan komen de oplossingen vanzelf


Ten slotte - en de mannen zelf? Hebben die geen eigen verantwoordelijkheid?
Is er niet iets wat de mannen zelf kunnen doen? Jazeker. Mannen moeten meer samenzijn en openzijn met mannelijke leeftijdsgenoten. Zonder vrouwen. Klussen. Poker. Vissen. Gamen. Handwerk. Whatever.

Eletric Shock 3

Zelfmoord doet me denken aan het experiment met de hond die willekeurige stroomstoten kreeg. Binnen de kortste keren was die namelijk depressief. In tegenstelling tot een andere hond die ook stroomstoten kreeg, maar die een knop kon indrukken om deze te stoppen. Controle - of juist het verlies daarvan - over je leven is een belangrijke factor bij depressie en zelfmoordgedachten. Met deze controle kun je de initiële pijn niet voorkomen, de daaropvolgende pijn wel. Jij bent de baas over je eigen leven. Er valt dus zeker iets te zeggen voor weerbaarheid, 'nee' zeggen en leven voor jezelf.

Voor onszelf opkomen.

Een oplossing kan dus zijn controle krijgen over de pijn en deze kunnen stoppen. Welke 'pijn' is dit? En hoe stop je deze?
Hoe oefen je controle uit op je eigen leven die steeds reactiever wordt - in plaats van proactiever?

Over welke 'elektrische schok' hebben jonge mannen geen controle meer?

Eletric Shock 2


Bronnen:
1. "tussen de 10 en 30 jaar. In deze leeftijdsgroep overleden 276 mensen aan zelfdoding. Daarmee kwam die doodsoorzaak vaker voor dan kanker, hart- en vaatziekten of verkeersongevallen op de weg."
https://www.113.nl/cijfers-zelfdoding-nederland
2. "Table 1 shows that women accounted for 69% of the breakups of heterosexual marriages, consistent with the approximately two thirds of divorces wanted by wives reported in other studies "
http://web.stanford.edu/~mrosenfe/Rosenfeld_gender_of_breakup.pdf
3. "Naar een half miljoen Alleenstaande Ouders"
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2008/36/naar-een-half-miljoen-alleenstaande-ouders-in-nederland
4. "carbon prices to €150 per tonne ... if the EU is to meet its decarbonisation goals by 2050"
https://www.euractiv.com/section/climate-environment/news/yvo-de-boer-put-150-per-tonne-price-on-carbon/
5. "The carbon tax would be levied both on domestically produced and imported products in the EU."
https://www.ce.nl/publicaties/download/1867
(koolstofbelasting op eindproducten zodat "Made in China" minimaal net zo zwaar belast wordt!)